Bezbariérová sprcha – tipy a triky na čo pri jej prerábke netreba zabúdať

Bezbariérová sprcha – tipy a triky na čo pri jej prerábke netreba zabúdať

Poradenstvo

Prestavba kúpeľne je neustále veľmi aktuálna téma. Teší nás, že sa nám často ozývate, keď si staviate vlastné nové príbytky, prípadne prerábate staršie obydlia, lebo z nich chcete vytvoriť bezbariérové priestory. Bez ohľadu na to, či musíte kvôli zdravotným problémom alebo len jednoducho predvídavo a prakticky myslíte na budúcnosť.

Kto a kedy by mal zvažovať bezbariérovú sprchu?

Povedzme si to úprimne, všetci starneme. A bezbariérové príbytky sa hodia vždy, nie len v seniorskom veku. Pohodlný a bezpečný prístup využijete a veľmi oceníte aj po akýchkoľvek úrazoch, operáciách, ženy po pôrodoch, v domácnostiach s malými deťmi, ale neraz padne vhod aj úplne zdravým mladým ľuďom – napr. po väčších a bujarejších oslavách a pod. Nikdy neviete, kedy sa Vám bezbariérové riešenia budú hodiť. No mať svoj príbytok prispôsobený tak, aby v ňom mohli fungovať absolútne všetci, bez rozdielu, je vždy výhodou.

Samozrejme, pokiaľ ste človek s pohybovými ťažkosťami (či už ide o barle, chodítka alebo priamo invalidný vozík), bezbariérová sprcha je absolútne nutnosťou.

Na čo všetko treba pri vytváraní bezbariérovej sprchy myslieť?

Z našej dlhoročnej praxe sa nám od našich klientov postupne nazbieralo už zopár tipov. Poďme sa na ne spolu pozrieť:

  • Nevytvárať bariéry. Pokiaľ máte to šťastie a staviate si nový vlastný príbytok, neopakujte zbytočné chyby z minulosti. Vyhnite sa začleňovaniu estetických vyvýšených plôch, schodíkov, či prahov. Domov si naozaj viete zariadiť aj bez nich. Elegantne, komfortne a hlavne funkčnejšie, resp. mysliac na to, že nie vždy možno budeme všetko dokonale zvládať.
  • Ideálne sú jednopodlažné stavby. Pokiaľ nemáte možnosť mať všetky priestory v rámci jedného podlažia, pokúste sa  zariadiť, aby mal imobilný člen domácnosti na jednom podlaží aspoň kúpeľňu,  WC, svoju izbu a ideálne aj kuchyňu. Aby ste čím viac minimalizovali riziko zbytočných úrazov pri presunoch.
  • Stropné zdviháky. Prirodzene, pri vytváraní bezbariérovej sprchy je asi najväčším pomocníkom stropný zdvihák pre imobilných. Existujú viaceré typy, naši klienti majú v obľube stropný zdvihák s prehupom.
    • Má šikovne vyriešený koľajnicový systém umiestnený buď priamo do stropu alebo bočných stien.
    • Vďaka nemu dokážete jednoducho, bezpečne a šetrne ku obom stranám (tzn. aj ku imobilnému aj k jeho opatrovateľovi, resp. človeku, ktorý sa o imobilného člena domácnosti stará) realizovať presuny imobilnej osoby po byte, resp. priestore, kam stropný zdvihák nainštalujete.
    • Je veľmi šetrný k priestoru a aj vizuálne nepôsobí rušivo.
    • Špeciálne vyvinutý systém prehupu tkvie v tom, že Vám pomerne jednoducho umožňuje presuny imobilnej osoby aj cez zárubne. Takže Vášho imobilného člena domácnosti viete pohodlne nasadiť napr. do prepravného vaku, pripojeného na zdvíhaciu kazetu, a premiestniť ho – bez Vášho fyzického zaťaženia – napr. zo spálne do kuchyne, na WC, do kúpeľne, resp. kam potrebujete. Bez toho, aby ste ho museli skladať a usádzať na invalidný vozík.
    • Zdvíhacie vaky. Veľkou výhodou sú ľahko vymeniteľné vaky. Najžiadanejšie a najfrekventovanejšie využívané sú prepravné, toaletné, kúpacie, prípadne vaky pre ľudí s amputáciami. Tie zvládajú aj veľmi stiesnené, úzke priestory, ktorými by napr. invalidný vozík neprešiel. Naši klienti si pochvaľujú, že sa v nich cítia bezpečne i príjemne, pohodlne.
  • Toaletné vozíky. Ak nemáte alebo z nejakého dôvodu nemôžete či nechcete mať stropný zdvihák, riešením sú aj tzv. toaletné vozíky. Ide o zariadenia, ktoré sú veľmi nápomocné pri úkonoch súvisiacich s osobnou hygienou (tzn. kúpanie a WC).

  • Šírka dverí. Na to, aby ste sa mohli komfortne pohybovať po byte aj v prípade, že ste odkázaný na invalidný vozík, sa odporúča mať šírku dverí minimálne 80 cm, ideálne 90 cm. V mnohých bytoch a domácnostiach, kam chodievame, majú dvere široké často len 60 cm.

  • Otváranie dverí. Všimli sme si, že pri budovaní nových obydlí sa pomerne často nemyslelo na „správne“ (bezpečné) otváranie dverí. V prípade kúpeľní a toaliet/WC naozaj odporúčame osadiť dvere tak, aby sa otvárali smerom von, tzn. aby ste otvorením dverí neohrozili/nepritlačili/zbytočne nezadlávili človeka, ktorý ostal zakliesnený vo vnútri.

  • Zámok na dverách. Áno, pokiaľ myslíte aj na detaily, radšej si vyberte taký zámok, ktorý sa dá odistiť z oboch strán, tzn. aj zvonka, aj zvnútra dverí. Neraz týmto výberom predídete dosť veľkým a v podstate zbytočným problémom.

  • Zvukové zariadenie. Pokiaľ bývate v domácnosti s osobou s pohybovými ťažkosťami, stojí za to zvážiť umiestnenie zvukového zariadenia do kúpeľne či na toaletu/ WC.
    • Ak si nejaký zvonček/pípač vyberiete, nezabudnite ho správne umiestniť, tzn. ponechať ho v „dobrom“ dosahu, nie príliš vysoko, aby si aj človek na invalidnom vozíku vedel v prípade potreby poľahky privolať pomoc.
  • Dostatočné osvetlenie. Na prvý pohľad možno samozrejmá vec, avšak klienti nám neraz vravia, že ľutujú osvetlenie, ktoré si zvolili. Jednak nevhodné umiestnenie vypínačov svetla (tzn. nepodceňte ich výšku, situujte ich radšej nižšie), ale treba myslieť aj na intenzitu osvetlenia, keď kupujete žiarovky či žiarivky.

  • Protišmyková podlaha. Podstatná zložka, na ktorú tiež treba myslieť od začiatku, je čo najmenej nebezpečná podlaha. Protišmyková podlaha je múdrym riešením v každej domácnosti, nie len v príbytkoch, kde sa pohybujú seniori, či ľudia s pohybovými ťažkosťami. Na výber je už dostupná široká plejáda „bezpečnejších“ možností - obvykle ide o dlažby s textúrou, mozaikami, reliéfnymi vzormi, skrátka s jasnou povrchovou úpravou.

    • Protišmykové podložky. Ak už kúpeľňu a toaletu vydláždené máte a neplánujete ich vysekávať a kachličkovať nanovo, nápomocným riešením sú aj priľnavé protišmykové koberčeky a podložky, ktoré sa najčastejšie umiestňujú k umývadlu, vani, pred sprchový kút a ku toalete.

Bezbariérová sprcha. Opäť si pripomeňme.

Pokiaľ staviate úplne nový priestor či robíte kompletnú prerábku, ideálom v prípade bezbariérovej sprchy/ kúpeľne je vytvoriť otvorený sprchovací kút.

  1. Ide o tzv. sprchové kúty typu“ walk-in“ s včleneným sprchovým žľabom, tzn. bez osádzania vaničky a tým aj vytvárania ďalších bariér. V praxi to vlastne znamená, že vydláždite dno sprchového kúta dlažbou v miernom spáde, tzn. nespravíte/nevložíte klasickú „vaničku“, len vytvoríte jednoliaty priestor, bez akýchkoľvek vystúpení/priehlbín.
  2. Odporúča sa, aby mal aspoň 1,4 metra x 1,4 metra, tzn. aby bol koncipovaný tak,  že sa doň komfortne vojde a môže otočiť aj imobilný človek na vozíku, a vojde sa toň aj s ošetrovateľom, resp. s nápomocnou osobou.
  3. Celkovo, pokiaľ máte tú možnosť, treba si dopriať solídny (väčší) priestor a tým aj komfortnejšiu možnosť manévrovania s invalidným vozíkom.
  4. Vaňa s dvierkami. Pokiaľ je vo Vašom prípade otvorený sprchový kút nereálny, fajn riešením je aj špeciálne prispôsobená vaňa s dvierkami – pre pohodlnejšiu a bezpečnejšiu manipuláciu, nasadanie a vysadanie imobilnej osoby. Okrem vane s dvierkami existujú aj iné zdravotné pomôcky pre ľudí, čo majú k dispozícii „len“ klasickú vaňu. Hlavne rôzne sedačky do vane, vaňové lavice, dosky na vaňu, či vaňové zdviháky, pomocou ktorých sa s imobilnou osobou ľahšie a bezpečnejšie manipuluje – aj v stiesnenejších priestoroch, akými bývajú mnohé kúpeľne.
  5. Vodovodné batérie. Naši klienti nám neraz prízvukovali, že si treba vybrať a používať radšej pákové, nie kohútikové batérie, lebo je s nimi ľahšia manipulácia a tým pádom aj menšie riziko zbytočných nehôd (možných popálení a pod.). Vodovodné batérie sa pre ľudí s nižšou mobilitou odporúčajú umiestniť do výšky 120 cm od zeme.
  6. Umývadlo pre vozíčkarov sa odporúča umiestniť do výšky 90 cm od zeme.
  7. Zároveň sa odporúča využívať radšej otvorené skrinky a police, nie skrinky a police s dvierkami, ktoré sťažujú manipuláciu v priestore.
  8. Samozrejme, okrem vyššie spomínaných existuje aj množstvo ďalších pomôcok na hygienu a toaletu, vďaka ktorým uľahčíte pohyb a zvýšite bezpečnosť v rámci kúpeľňového priestoru:
  9. madlá,
    • sú samozrejmou výbavou v rámci sprchy, sprchového kúta a toalety či bidetu,
    • existujú rôzne druhy (umelohmotné, kovové, fixné, sklopné, skrutkovacie, s prísavkami, rovné, lomené, s lakťovou opierkou a i.) – viete si ľahko vybrať podľa toho, ku čomu inklinujete a kde madlo/ madlá plánujete využívať,
    • vo všeobecnosti sa odporúča situovať madlá do výšky 1 metra od zeme,
    • preventívne pripomenieme aj pomerne častý jav, ku ktorému v domácnostiach dochádza, treba si dať pozor a nezamieňať si držiaky na uteráky s madlami, nie sú na to prispôsobené a mohli by Vás zradiť.
  10. Sedačky do sprchy,

    • opäť existujú rôzne druhy, aby ste si vedeli vybrať takú, ktorá Vám bude čo najviac vyhovovať – rôzne tvary (oválny, hranatý), s opierkou chrbta, bez opierky, s lakťovými opierkami, otočné, fixné, sklápacie a i. Väčšina s nich sú automaticky výškovo nastaviteľné.

 

Bezbariérová toaleta/ bezbariérové WC

  • Rovnako ako v prípade kúpeľne, aj v prípade záchodu treba myslieť na špeciálne potreby imobilných ľudí. Nejde o nič náročné, skôr je to o logickom myslení a vhodnom rozmiestnení nábytku, doplnkov a hlavne ich optimálnej výške – tak aby boli komfortne dostupné aj pre ľudí, ktorí majú isté pohybové obmedzenia.
    • Zjednodušene to znamená, že ak je človek napr. na invalidnom vozíku, treba situovať všetky predmety nižšie (vypínač na osvetlenie, poličky, skrinky, zrkadlo a i.).

    • Ak ide o ľudí, ktorí sú odkázaní na invalidný vozík, toaleta (vrch záchodovej misy) sa odporúča umiestniť do výšky pol metra od zeme.

    • Samozrejme, rovnako tomu treba prispôsobiť aj umývadlo (ako sme už spomínali, v prípade umývadla je odporúčaná výška umiestnenia 90 cm od zeme), nezabudnúť na pákové batérie namiesto kohútikových, držiak na toaletný papier (prípadne použiť kliešte na toaletný papier), poličku na toaletný sortiment, stojan na noviny či iný doplnkový sortiment.

    • Zvyšovač WC. V prípade, že žijete v domácnosti so seniorom, naši klienti si veľmi pochvaľujú tzv. zvyšovač WC. Ide o jednoduchý pevný nástavec, ktorý sa dáva na klasické sedadlo, vďaka ktorému sa záchod prirodzene zvýši a seniori tak nemusia vynaložiť až toľko úsilia pri obyčajnom sadaní.

    • Nadstavec na WC s poklopom. Obdoba vyššie zmieňovaného zvyšovaču WC, pričom v tomto prípade disponuje aj uzatvárateľným poklopom.

    • Nadstavec na WC s lakťovými opierkami. Tak ako aj pri mnohých iných zdravotných pomôckach, aj v prípade nástavcov na WC existuje viacero rôznych druhov. Aby ste si mohli vybrať ten, ktorý je pre Vás najoptimálnejší. 

    • Toaletné stoličky s včleneným záchodom. V prípade, že má člen domácnosti príliš zníženú mobilitu, riešením sú aj tzv. toaletné stoličky s WC. Ich veľkou výhodou je, že sú prenosné a ľahko udržiavateľné (jednoducho vyberateľné a umývateľné časti). Tiež si môžete vybrať z viacerých verzií – fixné, na kolieskach, s kovovou alebo umelohmotnou konštrukciou a i.

    • Pokojne sa pozrite, zorientujte a inšpirujte aj ďalším WC príslušenstvom, ktoré je u nás veľmi žiadané, klientmi overené a odporúčané.

 

Personalizácia vašich potrieb

Pre nás vo VELCONe je základom prispôsobiť každý produkt čo najviac na mieru konkrétnemu klientovi. Preto sa vždy snažíme prísť ku Vám domov a prezrieť si prostredie, v ktorom sa pohybujete alebo spolu aspoň poriadne prediskutovať Vaše predstavy, očakávania a problémy. Neraz sa nám už totiž stalo, že klient napríklad povedal, že si potrebuje vybrať vhodný schodolez, no v konečnom dôsledku sme vďaka spoločnému rozhovoru zistili, že optimálnejším riešením by bol schodiskový výťah, a ten sme nakoniec po spoločnej dohode s klientom aj inštalovali. Takýchto prípadov je, samozrejme, veľa. Preto máme pocit, že individuálny prístup je základom Vašej spokojnosti.   

Zároveň nás veľmi teší, že mnohokrát sme práve vďaka tomuto individuálnemu prístupu a spoločným rozhovorom s klientmi zistili, že sa v ich prípade dal využiť aj finančný príspevok od štátu, o existencii ktorého mnohí možno ešte neviete, a v konečnom dôsledku sa pomocou neho neraz dá financovať skoro celý projekt, pričom mnohí z našich klientov nám prezradili, že sa o takéto zariadenia radšej ani nezaujímali – kvôli nedostatku financií – no teraz ich už využívajú a tešia sa zo skvalitnenia, spríjemnenia a spohodlnenia každodenného života.

 

Photo by: Pexels.com

Povedali o nás