Na začiatku bola jedna výzva, na konci viac ako sto šťastných tvárí

Výťah pre školu Jana Vojťaššáka

Firma a jej aktivity

Koncom minulého roka sa nám aj napriek drobným úskaliam podarilo zrealizovať ďalší úspešný projekt bezbariérovosti.

Už od začiatku nám bolo jasné, že tentokrát to nebude ľahké. Našťastie sme zvyknutí vyhrnúť si rukávy a pustiť sa do poriadnej výzvy. Dalo by sa dokonca povedať, že v prekonávaní prekážok a úskalí nachádzame určité potešenie. Aj tento projekt sme nakoniec zvládli na jednotku. O čo išlo?

Miesto: Špeciálna základná škola a špeciálna materská škola Jána Vojtaššáka, Žilina
Mgr. Miroslava Jančová, riaditeľka
Zariadenie: ARITCO 7000, zvislá zdvíhacia plošina, exteriérové prevedenie
Partneri: VELCON spol.s r.o., Pamstav, s.r.o.

 

Ako to celé začalo?

 

Škola Jána Vojtaššáka - priebeh prác

 

Celý príbeh sa začal na jar 2016, kedy Ministerstvo školstva spustilo rozvojový projekt s názvom „Odstránenie stavebných bariér v základných školách, ktoré navštevujú žiaci so zdravotným postihnutím“. Šikovná pani riaditeľka Miroslava Jančová nezaváhala ani na sekundu – veď žiakov s postihnutím má na škole viac ako sto – a oslovila nás, aby sme dali hlavy dohromady a niečo spolu vymysleli. Odstraňovanie bariér v budove z čias normalizácie, kedy sme si boli všetci rovní a rovnakí, bolo výzvou aj pre našich odborníkov vo firme VELCON. Dlhoročné skúsenosti z viac ako tritisíc inštalácií sa ale museli nejako prejaviť. Podarilo sa nám skutočne pekné dielko.

Už od začiatku sa črtalo jedno riešenie, ktoré by bolo najideálnejšie aj po technickej stránke - zvislá zdvíhacia plošina ARITCO 7000. Ide o bezpečný, spoľahlivý a tichý výťah zo Švédska s desaťročnou zárukou na skrutkovicu. Výber správnej plošiny bol však len prvý problém. Ten druhý sa zjavil hneď vzápätí - ako plošinu nainštalovať zvonku tak, aby bola zároveň aj vo vnútri. Potrebovali sme pomoc odborníkov zo stavebného fachu. Okrem školy a VELCONU sa tak projektu zúčastnila aj firma Pamstav. Tá sa svojej úlohy zhostila excelentne.

 

A ako to prebiehalo?

 

Škola Jána Vojtaššáka - inštalácia 

Zrekapitulujme si chronológiu celého projektu

V marci 2016 prišlo Ministerstvo školstva s výzvou. V máji sme predložili projekt, ktorý bol v júni kladne vyhodnotený. Počas školských prázdnin, kedy pracovníci v školstve čerpajú dovolenky, sme museli projekt na chvíľu zabrzdiť, ale po lete sa veci opäť pohli. V septembri sme podpísali zmluvu. Termín dodávky zariadenia a dokončenia projektu bol stanovený na december. A výroba zdvíhacej plošiny vo Švédsku trvá tri mesiace... Stihneme to? Plošina musela byť do 22. decembra hotová, bez ohľadu na to, koľko metrov snehu alebo stupňov pod nulou vonku bude. Zákon je zákon, ak by sme termín nestihli, musela by škola peniaze vrátiť.

Pondelkové ráno, kalendár ukazuje 12. december a teplomer –12°C. Plošinu máme k dispozícii, nastal čas dotiahnuť celý projekt do konca. Chlapi zo spoločnosti Pamstav začali do plášťa budovy búrať stavebné otvory. Vďaka ich šikovnosti to celé zvládli len pri čiastočnom obmedzení prevádzky školy. Súčinnosť a spolupráca medzi nami, Pamstavom a školou bola vzorová. S poslednými pohybmi metly pri upratovaní vzniknutého stavebného odpadu boli naši technici pripravení na inštaláciu plošiny. Betónový základ pod plošinu, ktorý nám nachystali stavbári z Pamstavu, sedel absolútne presne. Vďaka poctivej príprave prebiehala celá inštalácia podľa harmonogramu. Ani mrazivé počasie nič nepokazilo. Práca, horúca káva a čaj od šéfky školskej jedálne nás nenechali vychladnúť. Posielame vďačné pozdravy do školskej jedálne!

 

Koniec dobrý, všetko dobré

Škola Jána Vojtaššáka - Výsledok

Stihli sme to! Dodržali sme dohodu a po štyroch dňoch náročnej montáže bola plošina funkčná a schopná previezť svojich prvých pasažierov. Napriek šibeničnému termínu a mrazivým teplotám bola zvislá zdvíhacia plošina ARITCO 7000 hotová ešte pred stanoveným dátumom ukončenia projektu. VELCON na tomto projekte zastupovalo osem šikovných a zodpovedných chlapov. Kvarteto skúsených montérov v zložení Robert Pečner, Roman Žihlavník, Peter Ivan a Marcel Vraštiak, projektový manažér Marián Samseli a obchodný zástupca Ondrej Škulec. Vedenie firmy reprezentovali Radoslav Ferenc a Michal Mikula. Vďaka, chlapi, za ďalší úspešný projekt!

Konečné „kozmetické“ úpravy už ostali na stavbároch. Výťah zastrešili a obalili do zateplenej šachty. Celý projekt bol tak pripravený na kolaudáciu, ktorá prebehla 21. februára 2017. Ešte raz im, rovnako ako zástupcom školy, ďakujeme za ukážkovú spoluprácu. Prajeme vám, nech ste s výťahom spokojní ešte dlhé roky.

Povedali o nás