Tipy na bezbariérové výlety po Slovensku

Poradenstvo

V rámci nášho obsahového zamerania by sme vám radi okrem klasických inštalačných ako aj prezentačných článkov ohľadom konkrétnych kompenzačných pomôcok radi prinášali aj informačne nasýtené a užitočné témy rôzneho charakteru. Nechajte sa prekvapiť, tentokrát začíname s tipmi na bezbariérové výlety po Slovensku.

Začíname

Keďže nám na vás záleží, rozhodli sme sa vám pravidelne prinášať nápady na bezbariérové výlety. Plánujeme objavovať miesta, kde sa môžete bezstarostne dostať na svojich invalidných vozíkoch, resp. s kompenzačnými pomôckami. Veríme, že tipy budú pre vás prínosné a zaručia vám bezstarostný výlet, nech je to kdekoľvek na Slovensku.

 

Ide sa do Tatier!

Mengusovská dolina

Foto: Strbskepleso.sk

Výlet začíname na bezbariérovej turistickej trase na parkovisku pri zastávke Tatranská elektrická železnica Popradské pleso. Trasu sme dokonca absolvovali s našim blízkym s elektrickým vozíkom, vieme vám preto zaručiť skvelý zážitok a bezstarostný prechod.

Bezbariérová trasa začína v Mengusovskej doline, ide o asfaltovú cestu. Riaďte sa modrou turistickou značkou. Najnamáhavejší bude začiatok trasy (niekoľko pár sto metrov) – pripravte sa na strmé stúpanie.

Zísť sa vám preto môže spomínaný elektrický vozík. Ale určite si silný asistent poradí aj s mechanickým vozíkom. Nemusíte sa však obávať, takýto náročný je ozaj len začiatok. Sily si však dostatočne šetrite na cestu späť. Na konci turistickej cesty však za to bude stáť prekrásny výhľad na Popradské pleso, na hladine ktorého sa budú odrážať majestátne okolité štíty.

 

Bojnice a ZOO

Zoo Bojnice

Foto: Turistika.cz

Azda niet človeka, ktorý by nepočul o úchvatnej Bojnickej zoologickej záhrade. Určite vás poteší fakt, že Bojnice ako mesto ponúkajú možnosti aj pre imobilných návštevníkov.     
Ide zväčša o miesta a lokality v exteriéri, preto je dôležité klásť dôraz na priaznivé počasie. Jedným z pre vás zaujímavých tipov na ubytovanie môže byť Meridiana Bojnice Resort, ktoré získalo ocenenie Top zariadenie prístupné pre ZŤP. Bojnická ZOO je otvorená počas celého roka. Jej areál je takmer celý bezbariérový, čo jej pridáva na atraktivite a exkluzivite.

 

Piešťany na dlani

Foto: sk.wikipedia.org

Azda nikoho nenechá chladným prechádzka mestom. Jedným z takých, kde je možné pohybovať sa na vozíku, sú práve Piešťany. Možno ste vedeli, že Piešťanské kúpele patria medzi popredné európske kúpele v liečbe reumatizmu, rehabilitácie pohybového aparátu a nervového ústrojenstva. Známe je najmä piešťanské bahno. Nezabudnite si načerpať liečivú vodu z termálneho prameňa priamo v areáli kúpeľného mesta.
Nápadov na prechádzky v tomto prostredí je viac než dosť. Začneme skvostom, ktorým je Kolonádový most. Prechádzka po ňom vo vás zanechá nezabudnuteľný pocit, atmosféra mosta je ozaj výnimočná. Tešiť sa môžete na krásny výhľad, holuby a iné vtáky v okolí či miestnych umelcov.

Rovnako tak vás môže zaujať aj kúpeľný park plný zelene. Vybrať si môžete i prechádzku po nábreží Váhu či naprieč jej centrom, kde si medzi mnohými útulnými kaviarničkami nájdete tú svoju. Vďaka vonkajším terasám tak nebudete musieť prirodzene riešiť žiadne bariéry.

Aby toho nebolo málo, prispôsobené pre ZŤP je i Balneologické múzeum, kde si s preukazom ZŤP viete zakúpiť vstupné za zvýhodnenú cenu aj pre doprovod.

 

Cestou do Raja

Foto: Relaxmagazin.sk / Autor: Miro Pochyba

Počuli ste už o prvej turistickej lokalite v Slovenskom raji, ktorá je prístupná pre vozičkárov? Reč je o Stratenom kaňone, ktorý sa nachádza v dychberúcej prírodnej rezervácii Stratená.
Začiatok trasy je v blízkosti obce Stratená od parkoviska pri východnom portáli cestného tunela.

Trasa je dlhá 1, 1 km, zvládnete ju prejsť do 30 minút. Na nenáročnej trase vás popri náučnom chodníku bude čakať 10 zastávok, kde sú na skalách osadené informačné tabule.

Plusom náučného chodníka je okrem iného aj obojsmerná trasa – ide o spevnenú cestu cez kaňonovitý úsek horného toku rieky Hnilec, kde si budete môcť všimnúť monumentálne kolmé skalné steny ukrývajúce menšie či väčšia pukliny a jaskyne.

Po ukončení náučného chodníka môžete v trase pokračovať ešte ďalej, po značených chodníkoch sa dostanete až na dominantný vyhliadkový bod územia – vrch Havrania skala.

 

Hor sa na hrad

Bratislavský hrad

Foto: Pixabay.com

Bezbariérový prístup je i na hrad v našom hlavnom meste. Návšteva Bratislavského hradu si však bude vyžadovať dostatok síl v rukách asistenta alebo elektrický vozík.

Učarovať vám môžu krásne výhľady na hlavné mesto, no zazrieť môžete dokonca až do Rakúska. Navyše, bezbariérové prístupy má nielen samotný hrad, ale okrem iného aj baroková záhrada či historické múzeum, takže určite sa sem oplatí prísť (odporúčame vám však pred návštevou múzea ohlásiť sa v pokladni a informovať pracovníka, aby vám sprístupnil bočný vchod). Samozrejmosťou je bezbariérová toaleta.

 

Povedali o nás