Ako správne nabíjať schodolez?

Ako správne nabíjať schodolez?

Poradenstvo

V dnešnom článku sme si pre vás pripravili návod a viaceré užitočné rady, ako správne nabíjať schodolez.

Keďže sa na nás čoraz častejšie obraciate s otázkami súvisiacimi s nabíjaním schodoleza, rozhodli sme sa zhrnúť všetky dôležité informácie dohromady. Správnym nabíjaním viete batérii predĺžiť životnosť a šetriť vaše zdvižné zariadenie.

 

Nikdy nenabíjajte zariadenia na 100%

Vedeli ste o tom, že nabíjať batérie na 100% je neprospešné, priam nežiaduce?

Väčšinu dnešných batérií je najlepšie dobíjať v intervaloch medzi 20 – 80% (moderná batéria by nemala klesnúť pod 20% - nabíjať by sme ju mali už pred touto hranicou, a zároveň by sa nemala prebíjať nad 80%) jej maximálnej kapacity. Vysoké napätie totiž batérii neprospieva, dokonca ju pri takomto dlhodobom používaní poškodzuje.

Nabíjať batériu správne vám zaručí významné predĺženie jej životnosti.

 

Po dobití zariadenie vždy odpojte z nabíjačky

Ak máte zdvižné zariadenie dostatočne nabité, ihneď z neho nabíjačku odpojte. Vhodnou alternatívou pre vás môže byť zásuvka s časovačom – tá sa po vami nastavenom čase sama vypne, čím predídete zbytočnému neefektívnemu, a koniec-koncov škodlivému nabíjaniu.

Ak ste boli doteraz zvyknutí nabíjať si vaše mobily počas celej noci, verte, že to nie je správne ani pri schodolezoch. Všetky takéto zariadenia vystavujete zbytočnému prehrievaniu, ktoré skracuje životnosť samotných batérií.

 

Zariadenie nabíjajte vždy

Hoci nevyužívate zdvižné zariadenia často, nabíjajte ich vždy, aj keď len na pár desiatok minút.

Jeden z najčastejších mýtov v súvislosti s batériami je, že krátke nabíjanie zariadení znehodnocuje batériu. Nie je to však pravda. Aj napriek tomu, že batérie sú určené na istý počet cyklov (nabití), práve maximálnym vybitím na 0% ohrozujeme ich životnosť omnoho viac, ako ich pravidelným a opakovaným dobíjaním.

 

Chráňte schodolez a jej batériovú časť pred teplom

Prvotne je nutné zdôrazniť, že nabíjanie všetkých zdvižných zariadení – najmä počas letných mesiacov, keď vám na ne svieti slnko, ešte viac zvyšuje okolitú teplotu batérií.

Rovnako aj v prípade, ak nabíjate zdvižné zariadenia v blízkosti tepelného zdroja, napríklad radiátora, ide o navýšenie teploty batérie. Ako sme si už vyššie spomenuli, vysoká teplota, ako aj prehrievanie znižuje životnú kapacitu toho ktorého zariadenia.

 

Zhrnutie užitočných rád pre schodolez na záver:

  • Používajte stále výhradne originálny napájací kábel a adaptér do zásuvky od rovnakého výrobcu,
  • schodolez nenechávajte zbytočne dlho pripojený v nabíjačke po dobití (napr. počas noci),
  • ak zariadenie dlhšie nevyužívate, batériu nezabudnite dobíjať v priemere na 50%, rovnako tak je nutné dobíjať ju pravidelne,
  • dôležité je tiež nenabíjať zariadenia pri veľmi nízkych alebo vysokých teplotách – optimálne je dobíjať ich pri izbovej teplote (20 – 25 °C).

 

 


 

 

Povedali o nás