Tipy na darčeky pre seniorov

Tipy na darčeky pre seniorov

Info spravodaj

Aj seniori si zaslúžia našu neustálu pozornosť.

Koľko seniorov máte vo svojom okolí?
A koľko z nich naozaj poznáte?

Vzhľadom na demografický vývoj (a fakt, že populácia starne) vyhlásila OSN už v roku 1990 prvý október za medzinárodný deň starších ľudí. Ich víziou bolo hlavne pripomenúť dnešnému uponáhľanému svetu seniorov:

  • že sú tu, medzi nami,
  • že sa nie všetci majú práve najlepšie,
  • že by možno potrebovali pomoc,
  • že nám toho neskutočne veľa zanechali a dali, naučili,
  • a že by sme si ich mali viac vážiť.

Každoročne si na nich o čosi viac spomenieme 1. 10. No asi nám je všetkým jasné, že vnímať ich prínos, či byť k nim o čosi milší jeden deň v roku ani náhodou nestačí. Uctiť si nášho rodinného príslušníka, milú susedku, či spoľahlivého kolegu v práci predsa vieme kedykoľvek počas roka, či rôznych sviatkov. Narodeniny, meniny, Vianoce, výročia,... No najkrajšie je potešiť ich len tak. Nečakane. Bez „povinnosti“, z vlastnej iniciatívy a chcenia.

Pripravili sme pre Vás zopár tipov, o ktorých vieme, že sú veľmi nápomocné a väčšinou aj finančne nenáročné. No dokážu priniesť toľko radosti, pomoci a príjemného pocitu, že naozaj stojí za to vyskúšať ich.

TIPY NA DARČEKY PRE SENIOROV kedykoľvek počas roka, alebo na Vianoce, či iné osobné sviatky:

Pre  zvýšenie bezpečnosti

  • Klasickou kompenzačnou pomôckou na zvýšenie stability seniorov sú madlá a lakťové opierky. Využívajú sa primárne v kúpeľniach a na toaletách, ale rovnako tak nimi viete zvýšiť bezpečnosť starších členov v domácnosti aj v iných priestoroch.
  • Rozlišujú sa podľa tvarov, dĺžky, materiálu, či podľa spôsobu uchytenia, farebného prevedenia a pod.
  • No jedno majú všetky spoločné – oporu a príjemný pocit väčšej stability.

Pre jednoduchšie sprchovanie

  • Mnoho seniorov, aj keď vôbec nie sú odkázaní na invalidný vozík či označovaní za imobilných, sa cíti bezpečnejšie, keď majú vo svojom okolí rôzne „zlepšováky“, tzn. jednoduché pomôcky, ktoré zvyšujú ich bezpečnosť. Reakcie organizmu v staršom veku nie sú také rýchle ako bývali kedysi, reflexy sa postupne tiež oslabujú, čím zbytočne dochádza k neraz zbytočným nehodám, ktorých následky sa odstraňujú veľmi dlho a neraz sa už odstrániť ani nedajú.
  • Preto vždy našim klientom odporúčame predchádzať zbytočným problémom. Šikovným a naozaj nápomocným riešením sú už spomínané madlá či sedačky do sprchy.
  • Opäť si viete vybrať podľa toho, čo Vám najviac vyhovuje – klasické stoličky do sprchy rôznych tvarov a veľkostí, výškovo nastaviteľné, fixné alebo otočné, s lakťovými opierkami alebo bez nich, s podperou, so sklopiteľným sedadlom (ku stene sprchového kúta),... Možností je naozaj neúrekom, stačí porozmýšľať, čo presne by pre Vás bolo najprínosnejšie.

Aby boli v suchu a pohodlí aj počas prechádzok

  • Pokiaľ sa staráte alebo žijete so seniorom, ktorý už, žiaľ, nie je celkom samostatný, verným pomocníkom sú invalidné vozíky.
  • Samotný invalidný vozík však často nestačí, preto odporúčame zvážiť aj príručné príslušenstvo, vďaka ktorému viete dosť výrazne spríjemniť život, napr. udržať svojho starého otca, alebo mamu v suchu, aj pri typickej jesennej prechádzke v miernom daždi či v hmle, zamedziť výskyt dekubitov a i.

Pre lepší spánok

  • Všetci veľmi dobre vieme, aký je spánok dôležitý. Výskumy a aj náš každodenný život dokazujú, že prespíme až tretinu života. Každý má, samozrejme, svoje zvyklosti i ideálne časy. Podľa vedcov je ideálne spať 6-9 hodín denne. To však nikomu nevieme nakázať, ani docieliť, aby sa to nám to všetkým darilo.
  • Čím však pomôcť vieme, je vybrať si správny vankúš. Naši klienti si veľmi pochvaľujú anatomický vankúš.
  • Vďaka svojmu špeciálnemu tvarovaniu podporuje prirodzenú polohu hlavy a krku a vďaka pamäťovej pene sa Vám vankúš prispôsobí, takže sa ráno nebudíte tak akoby ste celú noc sťahovali nábytky na 4. poschodie.
  • A časom si ho určite kúpite aj pre seba :).

Pre príjemnejšie cestovanie

  • Možno by ste neverili, ale aj seniori milujú cestovanie. Jasné, nie všetci. No pokiaľ aj toho Vášho láka ísť si pozrieť nejaký hrad, naobedovať sa do reštaurácie, kam chodieval kedysi so ženou, aj ak je vzdialená 100 km, či ísť sa prejsť do botanickej záhrady či arboréta, umožnite mu to. Ak by mala byť cesta dlhšia, spríjemní Vám ju nenápadný cestovný vankúšik.  
  • Nič nie je viac ako spoločný príjemne strávený čas, kedy vidíte, že ste niekoho spravili úprimne šťastným.
  • Takéto chvíle tu nebudú navždy, preto si ich treba vychutnávať teraz, keď na ne máme šancu.

Pre  pohodlnejšie sedenie

  • Pokiaľ už cestovať nemôžete, lebo zdravotný stav Vášho milovaného to už nedovoľuje, treba porozmýšľať, čo iné by ho mohlo potešiť.
  • Zo skúseností vieme, že seniori majú veľmi radi príjemné sedenie. Už im zvyknú prekážať príliš tvrdé, pevné povrchy. Preto máme na trhu širokú plejádu podložiek na sedenie.
  • Môžete si vybrať, či chcete nafukovaciu alebo rôzne stabilné podložky.
  • Napriek širokej ponuke ich, opäť, spája viacero spoločných vlastností – zamedzujú tvorbu dekubitov, ktoré sú pri ľuďoch s pohybovými ťažkosťami veľmi rozšírené a prinášajú pohodlie.

Pre vyššiu bezpečnosť celej rodiny

  • A pokiaľ by ste sa rozhodli pre „väčší“ darček, ktorý poteší a pomôže nielen seniorovi, ale všetkým, ktorí v jeho okolí bývajú, odporúčame Vám veľmi kvalitné ozónové lampy.
  • Keďže eliminujú vírusy, baktérie, plesne a dokonca i zápachy, vytvárajú v interiéri omnoho priaznivejšie, čistejšie a zdravšie prostredie pre život.
  • Je po nich čoraz väčší dopyt, lebo sa postupne čoraz viac potvrdzuje, že tam, kde ich ľudia využívajú, je bezpečnejšie prostredie pre život. V kanceláriách je menej chorých, pomáhajú aj v zdravotníckych zariadeniach, často po nich siahajú rodiny s viacerými školopovinnými deťmi, ktoré žijú spolu aj so starými rodičmi pod jednou strechou a pod.

 

Viete, sme na našom trhu už 20 rokov. Pohybujeme sa medzi ľuďmi, ktorí majú neraz závažné zdravotné problémy, rôzne handicapy, vysoký vek, strácajú svoje zručnosti a s tým u nich vzrastajú pocity nedostatočnosti, úzkosti, seba-podceňovania... Pričom práve títo ľudia bývajú často najláskavejší, najvďačnejší, najsrdečnejší, najchápavejší, najľudskejší...

A zväčša si absolútne nevyžadujú nákladné (ak vôbec nejaké) dary. Najviac zo všetkého ich teší spoločne strávený čas, ktorý si na nich nájdete. Šálka teplého čaju či horúcej čokolády, prejavenie záujmu, ochota vypočuť si či spýtať sa ako sa majú, či im niečo nechýba, a čas, ktorí nemusia tráviť sami... No dnešní uponáhľaní ľudia si pod tlakom povinností a pracovným nasadením túto najzákladnejšiu vec nestíhajú uvedomiť. A je to neskutočná škoda. Pre všetkých.

Tak to skúsme zmeniť.

 

Foto: unsplash.com

Povedali o nás