Šikmá schodisková plošina – bližšie k umeniu

Firma a jej aktivity

Možno budete prekvapení, možno potešení, ale sme tu pre Vás aj v tejto nepriaznivej dobe. Uvedomujeme si, že naša práca pomáha ľuďom a zjednodušuje im životy, preto sme v nej zotrvali aj počas súčasnej pandémie. Akurát nedávno sme inštalovali šikmú plošinu pre známeho insitného umelca Dalibora.

 

Prispôsobenie sa náročnej životnej výzve

Pán Dalibor je bývalý aktívny športovec a rezbár. Keďže jeho život skomplikovalo vážne náhle ochorenie, kvôli ktorému musel svoju pôvodnú vášeň opustiť, zameral sa viac na svoju druhú vášeň - umenie. V jeho dvore nájdete aj vlastnú útulnú galériu insitného umenia s jeho dielami. Kedysi sídlila v Kráľovej Lehote, no kvôli zdravotným problémom, ktoré mu zmenili život a bežné fungovanie, ju musel presunúť k sebe domov.

 

 

 

Ochorenie sa mu pripomína v mnohých smeroch – na jednej strane časté tŕpnutia a bolesti, znecitlivenie, a možno aj strach, na druhej strane húževnatosť nepoddať sa mu a fungovať ďalej. Plnohodnotne. Kedysi v jeho tvorbe dominovali nadrozmerné sochy, inštalácie na námestiach a väčších priestranstvách, dnes však kvôli zdravotným komplikáciám tvorí skôr menšie diela. Známy je hlavne kvôli najrozličnejším hríbikom, anjelikom či srdciam. Občas sa prinavráti aj ku väčším objektom, avšak zaberajú mu neporovnateľne viac času a energie ako predtým, kým bolo všetko v poriadku.

 

Pomôcky pre imobilných – naplnenejší a príjemnejší život

Svojho koníčka dokáže plnohodnotne napĺňať aj vďaka špeciálnym pomocníkom. Tým najzákladnejším na preklenutie schodiskových priestorov bol donedávna hlavne pásový schodolez. Vždy mu pri ňom ale musela pomáhať milujúca manželka, takže sa časom začal pozerať po šikmej plošine na schody, tak aby nebol odkázaný na pomoc ďalšej osoby. Aj našou malou pomocou sme mu dokázali zjednodušiť prístup do jeho obľúbenej záhrady.  Doma používa aj stropné zdviháky umožňujúce ľahšie presuny po dome. Jeden má v kúpeľni – pomocou neho sa dokáže dostať do vane, druhý má v izbe, v ňom zvykne trénovať schôdzu.

Ako môžete vidieť aj v reportáži, tento šikovný insitný umelec je zároveň  veľmi milý, príjemný a pokorný človek. Ak pôjdete cez Liptov, pristavte sa. Sídli a tvorí v Liptovskom Hrádku. Ako sme už spomenuli, medzi jeho dielami nájdete hlavne drevené sochy a sošky rôznych veľkostí a motívov, ale popri rezbárčine si ho podmanili aj kraslice, ktoré zdobí semienkami. Ak hľadáte príjemnú dekoráciu do bytu, na chatu, či monumentálnejšiu sochu na priedomie, prídete si na svoje. A hlavne si uvedomíte, aká silná môže byť vďačnosť za život a odhodlanie žiť, aj keď v náročnejších podmienkach.

 

Povedali o nás