„Velcon mi ukázal, že všetky bariéry sa dajú prekonať.“

Info spravodaj

Andy Timková je väčšine ľudí známa najmä z televíznej obrazovky. Opatrovateľky a opatrovatelia po celom Slovensku ju však poznajú aj inak – ako osobnosť, ktorá vie z vlastnej skúsenosti poradiť ako zvládnuť starostlivosť o blízkeho so zdravotným postihnutím. Prečítajte si náš rozhovor a dozviete sa viac: napríklad aj o tom, ako trávi bežné dni, čomu sa venuje po odchode z televízie i to, kto je jej životnou oporou.

 
 Ako ste s strávili toto leto?

Tento rok sme boli s manželom na ostrove Rodos a v Chorvátsku. Obaja máme cez rok veľa práce, potrebovali sme si oddýchnuť. Na budúci rok plánujem vziať Adama do Chorvátska, lebo na Istrii neďaleko mestečka Poreč je pláž vhodná aj pre vozičkárov. Volá sa Funtana a objavili sme tam aj vynikajúceho maséra.

Máte z dovolenky aj nejakú vtipnú príhodu?

Tento rok sme v Chorvátsku, ale aj u nás doma spávali vonku! Bolo to super, v Studienke sme si vytrepali matrace na terasu, zapli prístroje proti hmyzu a sladko spali až do rána! Prvý deň bolo vidno na vtákoch, ktoré sú bežne na našej záhrade, že sú prekvapené z našej prítomnosti. Aj mačky si nás v noci chodili obzerať!

 
Čo plánujete na jeseň či na zimu?

Obaja máme už dosť starých rodičov, ktorí potrebujú častú starostlivosť. O nejakých plánoch preto nemôže byť ani reči.  

 
Ktoré ročné obdobie máte najradšej a prečo?

Mám rada leto, lebo sa netreba obliekať, dlho je svetlo a hlavne – ja milujem teplo! Ale aj zima sa mi začína páčiť. Len by som si priala viac snehu, aj keď našim vodičom by sa to asi nepáčilo.

 
Dlho ste pracovali v televízii. Čomu sa venujete teraz?

Máme malú kanceláriu, kam za mnou chodia klienti, aby sa poradili ohľadne zelených potravín. Už 10 rokov pracujem najmä s jačmeňom a chlorellou. Radím ľuďom ako zvládnuť detoxikačnú a antiparazitnú kúru, ako sa počas nej stravovať a podobne. Zaoberám sa problémami súvisiacimi so zdravím. Manžel je zas v našej rodine zodpovedný za realitnú kanceláriu.

 
Ľudia vás poznajú aj ako tvár Velconu. Prečo ste sa i takto rozhodli pomôcť znevýhodneným?

Lebo mám Adama a viem, čo znamená mať doma hendikepovaného člena rodiny.

 

Ako Velcon pomohol vám a Adamovi?

Velcon mi ukázal, že všetky bariéry sa dajú prekonať. Len tie v mozgu nie! Dôležité je, že táto firma pomáha ľuďom zvládať aj byrokraciu, zlý prístup úradníkov v mieste bydliska, kde žiadate o kompenzačnú pomôcku. Velcon vám skrátka pomôže vybaviť čo treba. A sú to milí ľudia!

 
S akými bariérami sa najčastejšie stretávate?

Najčastejšie sú to bariéry psychické. Hendikepovaní ľudia nemajú také problémy ako „zdraví“. Oni potrebujú len ochotu a náš čas. A samozrejme lásku. Pokiaľ ide o fyzické bariéry, žiaľ, na Slovensku je stále málo bezbariérových chodníkov a prístupov. Skúste si sadnúť na vozík a vybrať sa do mesta. Katastrofa!

 
Vy ste oporou Adamovi, kto je oporou vám?

To by ste sa mali opýtať Adama. Paradoxne aj mne je Adam oporou. Viem, že na mňa nedopustí a má ma rád! Najväčšou oporou mi je môj manžel Stenly. Vždy ma dokáže rozosmiať, čo je takmer po 20 rokoch neuveriteľné.

 
Čo by ste poradili rodinám s podobným osudom?

Nevzdávať sa, bojovať o to, čo im patrí. Mať veľa trpezlivosti so svojimi deťmi, ktoré nemôžu za to, že prišli na svet iné a napriek tomu sú našimi najlepšími učiteľmi.

Povedali o nás