Invalidný dôchodok z mladosti – platný od 1.8.2023

Invalidný dôchodok z mladosti

Poradenstvo

V súvislosti s invalidným dôchodkom sa vám určite naskytá mnoho otázok. Kto má na neho vôbec nárok? Aké podmienky musí človek spĺňať, aby ho poberal? Od čoho závisí jeho výška? Aké všetky náležitosti musí spĺňať žiadosť? Všetko potrebné nájdete v tomto našom článku. Prinášame vám aj všetky zmeny, ktoré nastali od 1. 8. 2023.

 

 

 

 

Čo je invalidný dôchodok?

  • Pravidelný finančný prijem (tzv. dôchodková dávka), ktorá sa vypláca konkrétnej osobe sa splnenia požadovaných podmienok z invalidného poistenia.
  • Slúži na to, aby mal zdravotne postihnutý človek aj v prípade nepriaznivého zdravotného stavu a pri obmedzenej schopnosti pracovať istý príjem.
  • Poistenec sa považuje za invalidného vtedy, ak dochádza v dôsledku svojho dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu (pretrvávajúceho viac ako 1 rok) k poklesu v schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac než 40% v porovnaní so zdravím človekom.

 

Čo ešte patrí medzi podmienky nároku na invalidný dôchodok?

mať odpracovaný dostatočný počet rokov:

 

  • ak má žiadateľ do 20 rokov, stačí, ak má odpracovaný menej ako 1 rok,
  • ak ide o žiadateľa od 20 do 24 rokov, musí mať odpracovaný aspoň 1 rok,
  • žiadatelia vo veku 24 – 28 rokov musia mať odpracované minimálne 2 roky,
  • pri osobách od 28 do 34 rokov je podmienkou najmenej 5 odpracovaných rokov,
  • žiadatelia nad 34 do 40 rokov aspoň 8 rokov,
  • starší ako 40 rokov a mladší ako 45 rokov musia mať odpracovaných minimálne 10 rokov,
  • a žiadatelia nad 45 rokov museli pracovať aspoň 15 rokov.

žiadateľ nesmie spĺňať podmienky nároku na starobný dôchodok alebo mať priznaný predčasný dôchodok.

 

Kto má nárok na invalidný dôchodok?

Podľa § 70 ods. 1 zákona o sociálnom poistení, má občan nárok na invalidný dôchodok, ak ku dňu, od ktorého žiada o jeho priznanie:

  • je invalidný,
  • v období pred vznikom invalidity dosiahol požadovaný počet rokov dôchodkového poistenia (povinného, dobrovoľného, ako poistenec štátu...),
  • ku dňu vzniku invalidity nespĺňa podmienky nároku na starobný dôchodok, pričom mu ani nebol priznaný predčasný starobný dôchodok.

Do dôchodku možno na Slovensku odísť najmenej dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku , čo znamená po 40 odpracovaných rokoch, alebo vtedy, ak je dôvodovom invalidita.

 

Čím všetkým musíte prejsť, aby vám invalidný dôchodok uznali?

Aby vám dôchodok uznali, je nutné prejsť nasledovným posúdením:

  • lekárskych správ a údajov zo zdravotnej dokumentácie konkrétneho zdravotníckeho zariadenia, zhodnotenia liečby, diagnostikou, stabilizáciou ochorenia, jeho ďalšieho vývoja, možností ďalšej liečby (ochorenia sú pritom delené do viacerých skupín a každej prislúcha iná miera poklesu schopnosti zárobkovej činnosti. Uvedené sú jednotlivo v prílohe č. 4 k zákonu o sociálnom poistení (tabuľka diagnóz)),
  • a komplexných funkčných ochorení a ich záverov, kde sa prihliada na vašu zostávajúcu schopnosť pracovať (vykonávať zárobkovú činnosť), ale aj na zostávajúcu schopnosť prípravy na povolanie, možnosti poskytnutia pracovnej rehabilitácie či rekvalifikácie.

 

Keďže váš dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav sa môže meniť (zlepšovať, zhoršovať), aj takéto posudzovania sa v mnohých prípadoch (podľa diagnózy, prognóz a tendencií vývoja zdravotného stavu) robia opakovane.

! UPOZORNENIE Sociálne poisťovne: Ak má človek viacero závažných diagnóz, posudzujúci lekár berie do úvahy len tú, ktorá rozhoduje vzhľadom na pokles schopností vykonávať zárobkovú činnosť. Zvyšné diagnózy môžu vplývať na zníženie sumy, no najviac o 10%.

 


 

Invalidný dôchodok z mladosti – kto má na neho nárok?

  • Nárok na invalidný dôchodok má fyzická osoba, ktorá sa stane invalidnou v období, kedy je nezaopatreným dieťaťom.
  • Musí mať trvalý pobyt na Slovensku.
  • Invalidný dôchodok môže začať poberať najskôr od dovŕšenia 18 rokov.
  • Nárok na tento typ dávky má aj osoba, ktorá sa stala invalidnou počas doktorandského štúdia v dennej forme a nedosiahla vek 26 rokov (rovnako musí mať trvalý pobyt na Slovensku).

V obidvoch prípadoch možno hovoriť o splnení podmienky, ak ide o počet rokov dôchodkového postenia. Rovnako to prináleží poistencom, ktorí sa invalidnými stali v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania.

 


 

Ako sa počíta výška invalidného dôchodku?

Výška invalidného dôchodku závisí od viacerých parametrov:

  • dĺžky získaného obdobia dôchodkového poistenia pred vznikom invalidity, k nemu sa pripočítava obdobie od vzniku nároku na invalidný dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku,
  • výšky invalidného dôchodku závisí od stanovenej miery poklesu schopností vykonávať zárobkovú činnosť (stanovuje ju posudkový lekár Sociálnej poisťovne),
  • výšky hrubých zárobkov žiadateľa (vrátane odvodov, ktoré vám plynuli do Sociálnej poisťovne), ktoré nadobudol počas práceschopnosti.
  1. Pri samotnom výpočte sa berie do úvahy, či poistencovi klesla schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70% a či ide o osobu staršiu ako 20 rokov. V prípade, ak áno, suma sa určí nasledovne: priemerný osobný mzdový bod x (obdobie dôchodkového poistenia ku dňu vzniku nároku na invalidný dôchodok + pripočítané obdobie) x aktuálna dôchodková hodnota ku dňu vzniku nároku na výplatu dôchodku.
  2. V prípade, ak poistencovi klesla schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 %, no nie viac ako 70 %, vzorec výpočtu je vtedy nasledovný: priemerný osobný mzdový bod x súčet obdobia dôchodkového poistenia získaného ku dňu vzniku nároku na invalidný dôchodok a pripočítaného obdobia x aktuálna dôchodková hodnota ku dňu vzniku nároku na výplatu dôchodku) x percentuálna miera poklesu.
  3. Celkom odlišne sa výpočet realizuje vtedy, ak vznikla invalidita v dôsledku stavu, ktorý si poistenec zapríčinil sám – požitím alkoholu či iných návykových látok.
  4. Odlišný vzorec je aj v prípade, ak ide o poistenca do 20 rokov, ktorý nezískal žiadne obdobie povinného dôchodkového postenia, ale:
    • bol len dobrovoľne dôchodkovo poistený (menej ako 1 rok),
    • mal dodatočne zaplatené poistné na dôchodkové poistenie (za obdobie kratšie ako 1 rok) alebo
    • bol dobrovoľne dôchodkovo poistený a získal obdobie dôchodkového poistenia po dodatočnom zaplatení poistného na dôchodkové poistenie (v celkovom rozsahu kratšom ako 1 rok).

 

 


 

Aké zmeny nastali dôchodkoch od 1. 8. 2023?

  1. Tento rok nastali výrazné zmeny, prekvapujúco pozitívne. V auguste 2023 nadobudla účinnosť novela zákona o sociálnom poistení, zvýšili sa niektoré invalidné dôchodky a nárok na túto dávku spĺňa väčšia skupina osôb.
  2. Novela zákona tiež upravuje percentuálnu mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť podľa druhu zdravotného postihnutia. Mení sa teda celá príloha č. 4 k zákonu (tabuľka diagnóz).
  3. Ako informovala Sociálna poisťovňa, po novom má tabuľka 654 položiek, pričom k zvýšeniu percenta invalidity dochádza v 141 položkách. Do jednotlivých kapitol boli zaradené nové oddiely, tiež bola vytvorená nová Kapitola XVI - Zhubné nádory iných a nepresne určených lokalizácií, sekundárne a nešpecifikované zhubné nádory, a Kapitola XVII - Iné ochorenia (tá zahŕňa také ochorenia, ktoré nie sú v predošlých kapitolách a svojím klinickým priebehom sa dajú ťažko prirovnať k niektorej chorobe).
  4. Ako uvádza Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR: „Úprava percentuálnej miery poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť pri niektorých ochoreniach umožní zaradiť nové druhy ochorení, čo bude mať vplyv na uznanie invalidity. S tým súvisí aj nárok a výška invalidného dôchodku. Podľa predpokladov Sociálnej poisťovne sa zmeny dotknú približne 5 300 súčasných poberateľov tzv. čiastočných invalidných dôchodkov (v kategórii „do 70 %“). V priemere si k dôchodku mesačne prilepšia o vyše 22 eur.“
  5. Ďalšou pozitívnou správou tiež je, že súčasných 16 100 poberateľov čiastočných invalidných dôchodkov sa presunie/presunulo do kategórie „nad 70%“, čo znamená, že ich dôchodok sa navýši/l v priemere o 182 eur mesačne.
  6. Zmenou novely došlo k nárastu novopriznaných invalidných dôchodkov. Poberatelia si nemuseli podávať opätovné žiadosti. Sociálna poisťovňa postupne prehodnocovala percento invalidity na vlastný podnet a stanovisko vydala do 90 dní.

 


 

Ako požiadať o invalidný dôchodok?

  • O invalidný dôchodok sa žiada v pobočke Sociálnej poisťovne podľa vášho miesta trvalého bydliska.
  • Vopred si rezervujte termín v Rezervačnom systéme.
  • Na pobočke spíšte žiadosť s povereným zamestnancom.
  • Vopred informujte o žiadaní o invalidný dôchodok svojho obvodného lekára – prineste mu všetky odborné nálezy (v prípade, ak ich doposiaľ nemá zaevidované).
  • Informujte tiež zamestnávateľa (ak u neho budete pracovať aj po dátume, od ktorého žiadate o priznanie dávky) o žiadaní o invalidný dôchodok. Je totiž nutné, aby zamestnávateľ predložil evidenčný list dôchodkového poistenia.
  • Aby vám bola priznaná žiadosť, Sociálnej poisťovni musíte predložiť viaceré doklady: doklad totožnosti, tlačivo „Prehliadka zisťovacia – kontrolná“ potvrdené ošetrujúcim lekárom, doklady o ukončení vzdelania či v niektorých prípadoch rodné listy detí

POZOR: V prípade, ak hľadáte presný zoznam náležitostí, navštívte stránku Sociálnej poisťovne, resp. informáciu o ňom dostanete po rezervovaní si termínu v Rezervačnom systéme.

 

Kedy vám príde rozhodnutie?

Od dňa spísania žiadosti o invalidný dôchodok vám začína plynúť lehota na rozhodnutie o priznaní invalidného dôchodku, ktorá trvá 60 dní.

Rozhodnutie vám bude doručené poštou alebo do eSchránky, pokiaľ ju máte ako žiadateľ aktivovanú.

 

Povedali o nás