Stoličkový výťah vhodný do bytoviek a pre dlhé dráhy

Poradenstvo

V dnešnej dobe má už imobilný pacient na výber z množstva typov stoličkových výťahov a schodiskových sedačiek. Tieto produkty sú vyrábané v zahraničí – spravidla v Európe. Zvonka vyzerajú všetky podobne. Výrobcovia sa snažia všetky ich súčasti neustále modernizovať a vylepšovať, čo najviac prispôsobovať potrebám osôb, ktoré sú na ne odkázané. 

Keď spoločnosť zabudne na bezbariérovosť, resp. architektonické špecifiká trhov

Keďže každá krajina alebo región má svoje vlastné architektonické špecifiká, musí byť pre každý trh aj vhodne zvolený produkt, resp. paleta produktov. Mnoho dodávateľov dnes ponúka množstvo rôznych produktov, avšak len málo z nich je naozaj vyhovujúcich aj pre našu „domácu“ architektúru – pre podmienky bývania a fungovania na Slovensku. Našim (slovenským) najvýznamnejším architektonickým špecifikom je najmä skutočnosť, že väčšina obyvateľov býva v bytovkách. Keďže v dobe, keď sa tieto bytovky a paneláky stavali, pojmy ako „integrácia“ a „sociálna inklúzia“ zdravotne znevýhodnených ľudí neboli automatickou súčasťou spoločnosti, sú skoro všetky tieto bytovky postavené „bariérovo“. Určite ste sa s viacerými z nich stretli už aj Vy. Napríklad schody vedúce k výťahom na zvýšené prízemia: výťah, ktorý zastane len na medziposchodiach, čo v praxi znamená ďalšie schody vedúce k bytom alebo najčastejší prípad - bytovka bez výťahu.

A práve pri týchto prípadoch sa chcemepristaviť. Niekdajšia „regula“ pre výťahy v bytových domoch hovorila, že pre bytovky do 4. nadzemného poschodia nemusí byť inštalovaný osobný výťah. Samozrejme, v čase výstavby takýchto bytových domov tento problém nebol až taký vypuklý. Generáciu, ktorá sa do nich „nasťahovávala“, totiž tvorili najmä ľudia v aktívnom veku. Problém prekonávania týchto schodov vyvstáva najmä dnes, kedy je už táto generácia v dôchodkovom veku a mnohí z týchto ľudí sú, žiaľ, aj zdravotne, najmä telesne hendikepovaní. A zrazu sú pre viacerých z nich tieto bariéry neprekonateľné. Veď aj fyzicky pohybovo zdatný človek má čo robiť, ak má viackrát denne prekonávať dvoj, troj, či štvorposchodovú trasu do bytu, nie to ešte imobilný pacient.

Vo Velcone sa preto veľmi často stretávame s požiadavkou riešenia bezbariérového prístupu v takýchto bytových domoch. Najčastejším riešením (hlavne z hľadiska priestoru) býva stoličkový výťah. Za 17 rokov praxe v bezbariérových riešeniach vieme, že stoličkové výťahy, resp. väčšina z nich je vyrábaná najmä pre britský trh. Podstatná časť výrobcov preto pochádza práve z Veľkej Británie, keďže štát tam masívne podporuje túto oblasť stoličkových výťahov vytvorených pre seniorov. Ak sa vrátime k myšlienke vyššie, týkajúcej sa architektonických špecifík jednotlivých trhov, môžeme spomenúť napr. typické schodisko vo Veľkej Británii. Ide o priame schodisko, ktorým sa prepájajú dve podlažia v typickej radovej zástavbe. Čo z toho vyplýva? Väčšina výrobcov stoličkových výťahov dimenzuje svoje produkty práve skôr na kratšie dráhy. Mnohokrát tieto produkty preto nie sú „stavané“ na naše „bytovkové“ reálie – tzn. dlhé dráhy cez niekoľko schodiskových ramien. Je síce možné namontovať ich, ale ich motorická časť a najmä batérie nie sú dimenzované na takéto dlhé plochy. V praxi sa potom stáva, že niektoré stoličkové výťahy ani nie sú schopné dôjsť z bodu nástupnej stanice do bodu výstupnej stanice na jedno nabitie. Neraz sa potom stane, že sa batéria vybije v priebehu jazdy a to je už problém. Treba si preto veľmi dobre overiť, aký stoličkový výťah si kupujem a akú má jeho batéria kapacitu, výkon motora či spôsob dobíjania.

VELCON má pre bytovky a dlhé dráhy produkt stoličkového výťahu, ktorý takéto problémy nepozná. Je naozaj stavaný na naše podmienky a architektúru, prispôsobený najmä pre dlhé vodiace dráhy. Máme desiatky spokojných klientov, ktorí majú skúsenosti a sú ochotní odovzdať ich aj tým z vás, ktorí uvažujete o kúpe stoličkového výťahu a nie ste si istí, aký produkt či firmu si vybrať.

Názov stoličkového výťahu na prekonávanie dlhých dráh a viacerých poschodí je stoličkový výťah FREELIFT, ktorý si môžete prezrieť aj na našej web stránke. Mnoho referencií nájdete aj na našej facebookovej stránke a niekoľko videí nájdete aj na našom youtube kanáli Velcon. Jedno z nich si môžete pozrieť aj tu.

Tento jedinečný stoličkový výťah Vám radi priblížime a viacero podrobných informácií poskytneme aj priamo u Vás, a to, samozrejme, bezplatne a nezáväzne. Naši odborní pracovníci pôsobia vo všetkých častiach SR, takže nás neváhajte kontaktovať a dohodneme si obhliadku Vášho schodiska. Samozrejme, vypracujeme pre Vás cenovú ponuku a poskytneme Vám všetky informácie potrebné pre financovanie Vášho zdvíhacieho zariadenia formou príspevku od štátu.

Pokiaľ Vás popri finančnej otázke trápi aj bezpečnosť či dizajn a prípadné narušenie Vášho domovského prostredia novým elementom (výťahom), nemusíte sa obývať. Budete mať na výber z množstva alternatív. Technológie idú vpred veľmi rýchlo, a popri čo najvyššej efektívnosti a praktickosti nezabúdajú ani na estetickú stránku produktov. 

Dizajn sedačiek stoličkových výťahov

 

Dizajn sedačiek stoličkových výťahov

 

Napríklad také obyčajné výťahové sedačky. Kým pred 30 rokmi bol dizajn sedačky výťahu len veľmi strohý, pripomínal obyčajnú „lacnú“ stoličku, dnes si už zákazník môže vybrať naozaj  z neobmedzených možností ergonomicky tvarovaných sedačiek z rôznych typov materiálov. Dokonca, ruka v ruke s dobou a s myšlienkou ekologickej zodpovednosti vo výrobe, môžete mať už doma (alebo kdekoľvek sa rozhodnete) aj stoličkový výťah, ktorého sedadlo je vyrobené z dreva. Možnosti sú variabilné aj v rámci povrchových materiálov - od bežného penového „tapacírungu“ až po kožu. Sedadlá sú teda naozaj komfortné a mäkké, pohodlné pre osobu ktorá sa prepravuje. Zaručujú to aj solídne rozmery sedačiek – rôznej šírky a hĺbky sedenia. Bezpečnosť zvyšujú fixačné bezpečnostné pásy, ktoré sú automatickou súčasťou balení. 

Typy vodiacich koľajníc

Variabilitu možno badať aj pri dizajne vodiacich koľajníc stoličkových výťahov. Líšia sa celkovým vonkajším vizuálom a samotným tvarom vodiacej koľajnice. Velcon ponúka jednak stoličkové výťahy s „jednorúrovou“ vodiacou koľajnicou, ale i s „dvojrúrovým“ typom vodiacej koľaje. Nedá sa povedať, ktorý typ je lepší. Treba hovoriť o výhodách jedného a druhého typu vzhľadom na dané miesto inštalácie a priestor na schodisku. Jednorúrový variant schodiskovej sedačky má prednosť v tom, že rúra – vodiaca koľaj je vedená pomerne nízko nad schodmi, čo umožňuje pohodlnejší prechod schodiskom pri prenášaní väčších bremien ako nábytok, či nákupné tašky v rukách. Dvojrúrovú koľaj je možné z fyzikálnych dôvodov ohnúť v zákrute ostrejšie ako jednorúrovú, čo v konečnom dôsledku prináša menšiu vzdialenosť od zábradlia po koniec koľaje, avšak naopak, dvojrúrové verzie vodiacich koľají idú spravidla viac do výšky, keďže sú dve vodiace rúry nad sebou. 

Každý priestor má svoje špecifiká. Pre vhodne zvolený typ stoličkového výťahu je dôležitá dobrá komunikácia medzi dodávateľom a klientom a predovšetkým vhodne zvolené portfólio produktov stoličkových výťahov, zvlášť pre náš slovenský trh. Budeme radi, ak nás kontaktujete na našej bezplatnej tel. linke 0800 199 060 alebo emailom na velcon@velcon.sk.

Povedali o nás