Vybrať si stropný zdvihák alebo pozemný zdvihák?

Info spravodaj

Priznám sa, že keď som prvýkrát dostala túto otázku, zostala som zarazene pozerať. Videla som oba, ale povedať, v čom spočívajú výhody, či nevýhody jednotlivých typov, týmto som sa nikdy nezaoberala. Nastal čas, aby som sa zaoberať začala.

Chcela by som sa Vám priznať, že keď som prvýkrát dostala túto otázku, zostala som zarazene pozerať. Videla som oba, ale povedať, v čom spočívajú výhody, či nevýhody jednotlivých typov, týmto som sa nikdy nezaoberala. Nastal čas, aby som sa zaoberať začala.

Čo je veľmi dôležité, odpadá náročná manipulácia s pacientom. Pamätám si ako ma prekladali na ležiaci vozík, na ktorom ma kúpali – sestričky po kolená mokré i na kúpacie lehátko, kam ma preložili a odviezli ma do kúpeľne. Poviem vám, že úžasný zážitok to ani v jednom prípade nebol. 

Pred časom som zdieľala nemocničnú izbu s dievčaťom, ktoré týždeň nik neosprchoval, pretože na vozíku ju do sprchy odviezť nevedeli a vymýšľať čosi viac sa nikomu nechcelo. A tak ju iba umývali na posteli. Dosť blbá predstava, že? Mala šťastie, že bol začiatok apríla a nie polovička júla.

Moja známa má pre svoju imobilný dcérku mobilný zdvihák. Videla som ho odparkovaný pri jej posteli. Hoci má dievčatko o pár rokov viac, ako moja zdravá dcérka, sú zhruba rovnako veľké, ak už ju moja dcéra neprerástla. Dom majú upravený tak, aby sa v ňom s dievčatkom vedeli pohybovať. Bohužiaľ, už sa taká narodila... Neviem, ako dlho potrvá, kým bude dievčatko väčšie a ťažšie, nepredpokladám, že to pôjde takou rýchlosťou ako u zdravého dieťaťa, čiže uznávam – im mobilný zdvihák vyhovuje. Ale čo my? Bežní dospelí ľudia, ktorí sa v zlomku sekundy ocitli na invalidnom vozíku alebo na polohovateľnej posteli? Čo s nami? Naše byty majú prahy, často sú podlahy pokryté kobercami a naša hmotnosť je násobkom čísla dvadsať. Čo v takomto prípade?

Osobne by som volila stropný zdvihák. Mnohí mi môžu oponovať. Ale ak uvážim hmotnosť mobilného zdviháku a svoju hmotnosť... Ak ma niekto pripne do stropného, môžem si nacvičovať chôdzu, viem si predstaviť moje deti, ktoré sú schopné zabávať sa s tým, že ma v jednej miestnosti vozia hore – dolu. Pri prechode cez zárubne je potrebné, aby bola dotyčné osoba vyššia ako osem alebo päťročné dieťa. A že majú v očiach mnohých zvrátený spôsob zábavy? Viete koľko sa pri takýchto veciach nasmejeme? Koľko krát ma vozili na polohovateľnej posteli a smiali sme sa nielen my, ale i okolie. Žiaľbohu, ich mama s nimi nevedela hrať bedminton, či futbal, ani ich neučila plávať...

Dnes pri otázke, ktorý zdvihák zvoliť, už určite neváham. Beriem ohľad aj na priestorové možnosti, koľajnice na strope miesto naozaj nezaberajú a dokonca, menej pozorný človek si ich ani nevšimne, nakoľko stropy sú biele, prevedenie koľajníc je tiež biele.

A naozaj, ako mi povedala kamarátka – ak Ťa do toho zapnú, vieš sa s ním pohybovať po miestnosti aj sama. Mám funkčné ruky, čiže tam už problém nie je.

Vždy budem vravieť, že ak by som o možnostiach, ktoré majú všetky imobilné osoby, vedela kedysi, nemusela som dva roky trpieť bolesťami, pretože niekde niekto mi pri zdvíhaní z postele potrhal šľachy na ramene a keď som to v slzách rozcvičovala, odpoveďou mi bolo, že sú aj horšie stavy odo mňa. Sú. Som nesmierne vďačná za to, s akými prípadmi sa môžem stretávať. A že im v mnohých veciach viem poradiť z trošku iného pohľadu ako to dokáže zdravý, hoc nesmierne empatický človek. 

Ak sa budeme rozhodovať medzi stropným a mobilným zdvihákom a máme k dispozícii strop alebo bočné steny, stropný zdvihák je naozaj lepšou voľbou. Ak niekto stále neverí, rada mu to osobne vysvetlím.

Autorka: Dagmar Sváteková

Dovoľte aby sme Vám poradili a kontaktujte nás na bezplatnom čísle: 0800 199 060 alebo na velcon@velcon.sk

Povedali o nás